Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem. Běžné potravinové alergeny mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem od 1 do 14. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Značení alergenů je pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Ode dne 13. 12. 2014 budou mít všichni výrobci potravin a pokrmů povinnost vyznačit u výrobků stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je tedy povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Jídelna má pouze v této oblasti funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Odvolání na legislativu:

EU – 2000/13 od 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec10.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice
1169/2011 EU

  1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná (arašídy)
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody (mandle, lískové a vlašské oříšky, kešu, para pekanové ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich)
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšší 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno so2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

 

V případě dotazů se neváhejte obrátit na vedoucí školní jídelny.